В Пласті Михайло Семеген з 2006 року, де юнакував в курені ч. 79 ім. В’ячеслава Липинського. Хлопці згодом поділили курінь, де з однієї частини утворився 99 курінь ім. Павла Скоропадського, в якому і продовжив пластування Михайло. В старшопластунство перейшов в 1 курінь УСП та 16 курінь УПС «Ватага Бурлаків».
Зараз Михайлу 24 роки і він своїми силами започаткував власний бізнес. Має за спиною закінчений ІФНТУНГ. «На ІІ-ІІІ курсі курсі спеціальності, на якій навчався, зрозумів, що багато не досягну. Туди, куди поступив мені не подобалося. Довго шукав себе. Власна справа починається з мрії, ідеї та мети», – ділиться Михайло.
«Пласт дав величезний поштовх у заснуванні моєї майбутньої справи: табори, гутірки, акції, де не тільки був їхнім учасником, але й організатором. Якого досвіду додає тільки бути бунчужним на таборі, де ти керуєш людьми та розподіляєш свій та чужий час.
Одногрупник почав працювати в закладі швидкого харчування. Приєднався до одногрупника, бо було бажання заробляти гроші. Там тільки за рік звільнилася вакансія. До того я, взагалі, не був зв’язаний із галуззю харчування.
Попрацювавши деякий час, зрозумів, що якщо грамотно поставитися до цього бізнесу, то можна заробляти гроші. Мені почало подобатися готувати на кухні. Попрацював рік, набрався навиків і захотів відкрити щось своє. Почав шукати приміщення в центрі, адже 50% успіху закладу харчування залежить від місця розташування.
Пошуки приміщення зайняли 1 рік: кожного дня перегляд на olx, газети, сайти. Було дуже багато перешкод, щоб почати щось своє.
Одного разу після пластового табору на olx я натрапив на приміщення, в якому є зараз. Там вже були тумбочки, столи, вікно на виніс. Все в ньому було зроблено на перспективу та ідеально для мене. Власник дав мені відстрочку, щоб відтягнути орендну плату. Я мав 3 тижні на організацію старту.
Я звільнився з роботи. Я мав стартовий капітал, бо економив: відкладав половину стипендії та зарплати. Все вистачило до останньої копійки на відкриття Crust. Тільки один блендер взяв із дому. Я замовив гриль, домовився із постачальниками. Це була сумлінна робота на 3 тижні, включно з рекламою, якою займалася моя дівчина. Дедлайн я поставив на 1 жовтня (рік 2017), так і сталося. Були тут і кульки, музика, спотикач.
Але під час відкриття трапилася халепа: через те, що гриль був новий, він задимівся, також відмовились працювати сковорідки, в яких мало готуватися м’ясо. Розуміючи, що відкриття вже за декілька годин, я почав швидко вмрішувати проблеми і це мені вдалося. Відкриття хоч і запізнилось, але відбулося, що саме головне. А наступного дня декілька годин не було світла. Проте на початку бізнесу не треба впадати в паніку, говорити, що все пропало. Тільки після першого тижня я вийшов у плюси по грошах. Позитивні відгуки людей також давали наснагу працювати.
На відкриття прийшли друзі, знайомі і просто перехожі. Того дня було понад 100 людей. Ми зробили знижку: лаваші продавали по 20 грн.
Проте після відкриття закладу почалося найважче. Мій режим на ногах був з 08.00 ранку до 00.00 ночі».
«З дозвільними документами також не було ніяких проблем, – заспокоює Михайло, – держава тобі сприяє, якщо ти законнослухняний громадянин і все виконуєш згідно норм».
«Пласт дав мені орієнтир: 14 точок Пластового Закону. Ці Закони допомагають у бізнесі та житті. І я дякую Пласту, що мене виховав і це допомагає мені йти по життю».
Про заклад Crust: Михайло підтримує завжди чистоту і не боїться ніяких перевірок. З вулиці є антисептик, яким можуть скористатися споживачі. В закладі завжди є все, що написане в меню, бо це його імідж.
Про лаваші Crust: куряче філе є дієтичним, його підсмажують на сковорідці, соус зроблений на основі соняшникової олії та яєць, а решта начинка з свіжих овочів. Фішкою закладу є «Грецький» лаваш до якого входять сир фета та оливки, а також вегетаріанський лаваш «Фалафель», в основі якого нут – турецький горох.
Адреса: Crust вул. Січових Стрільців, 56
Записано Вітою Дідик на Scout Business Club