Пласт – це величезне джерело можливостей і однією з найкрутіших є міжнародний скаутинг. Щороку пластуни відвідують безліч таборів, заходів та вишколів у різних країнах світу для обміну досвідом та, щоб гарно провести час.
WOSM (World Organization of the Scout Movement) – організація, що об’єднує усіх скаутів світу та проводить різноманітні табори. Співпрацюючи з WOSM, ми можемо відвідувати, вказані нижче, заходи.
Найчастіше пластуни відвідують джемборі – традиційний скаутський з’їзд в таборових умовах в різних куточках світу.
Світове джемборі проводиться раз в чотири роки, туди з’їжджаються скаути з цілого світу, щоб пофестивалити, обмінятися досвідом, прийняти участь в різних активітетах (квести, дискусії, ватри, ігри, майстер-класи), покращити свої знання з іноземних мов, навчитися чогось нового в скаутів, знайти нових друзів і просто весело та з користю провести час. Окрім світових Джемборі часто проводяться менші за масштабами, наприклад, табори окремих регіонів (Центральноєвропейське, Євразійське, Тихоокеанське) чи національні.
Форма проведення є дуже схожою в цілому світі, але суттєво відрізняється від пластових таборів, оскільки тут ви побачите кардинально інше уявлення про таборування – різноманітні активітети (екологічної, суспільної, спортивної тематики) для забезпечення цікавої, корисної та насиченої програми для учасників. Є окремі невеликі за кількістю учасників підтабори, загальні елементи програми, як от ватри, різноманітні урочистості для створення особливої святкової атмосфери, якою запам’ятовуються всі, без виключення, скаутські Джемборі.
Зголоситися на Джемборі може будь-хто бажаючий, заповнивши зголошення на сайті http://www.plast.org.ua/_new/
Обов’язкові вимоги: вік 14+, біометричний закордонний паспорт/віза, знання, як мінімум, однієї іноземної мови (бажано англійської).
Для пластунів, віком від 11 років, є можливість відвідати InterCamp – це міжнародний скаутський табір в Німеччині, що проходить кожного року на вихідних після Дня Святої Трійці, а також NORJAM – тижневий табір, що відбувається раз на 4 роки, де збираються скаути і гайди (виховники) з усього світу в Norfolk Showground, неподалік від Норвіча.
А для старшопластунів (18+) є нагода набратися досвіду в скаутських гайдів на таких заходах, як Wood Badge – це програма лідерства, спрямована на те, щоб зробити гайдів (виховників) кращими провідниками, навчаючи їх передовим навичкам лідерства; MOOT – це офіційна подія Всесвітньої організації скаутського руху (WOSM), яку організовує щороку інша країна для молоді віком від 18 до 25 років включно. Також впродовж року відбуваються всесвітні скаутські конференції з питань розвитку скаутського руху, ролі молоді в суспільстві, волонтерства і т. д.
Кожних 4 роки відбувається Ювілейна Міжкрайова Пластова Зустріч (ЮМПЗ) – це зустріч пластової молоді в таборових умовах, із пізнавальною програмою. ЮМПЗ проводиться як в Україні, так і поза її теренами (на місцях поселення української діаспори). Перше ЮМПЗ відбулася в 1957 р. в Канаді.
Пластуни також беруть участь у низці міжнародних програм, а саме ERASMUS + (програма обміну), EVS (волонтерство), Active Citizens (соціальна програма). Детальніше про них ви зможете дізнатися за посиланням http://www.plast.org.ua/_new/
Для того, щоб побачити абсолютно всі тонкощі скаутингу потрібно самому там побувати!

Close
Go top